Вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин връчи символично ключове за автобуси, оборудвани за хора с увреждания, на кметове на общини от цялата страна, пише БТА.

Церемонията се състоя в базата на „ТРАНСФОРМА“ АД в софийското село Лозен. Трийсет и две общини ще имат специализирани автобуси, които се предвижда да бъдат използвани за осигуряване на достъп на децата с увреждания до интегрирани социални услуги.

Автобусите са купени по Проекта за социално включване на Министерството на труда и социалната политика. Проектът е голям и важен и голяма част от него ще се усети от общините и тези семейства, които имат деца с увреждания, отбеляза министър Калфин.

Насочен е към 66 общини и се прави със заем от Световната банка на стойност 61 396 719 лева. Срокът му е до края на септември 2015 година.

По думите на заместник-министър Лазар Лазаров основната цел на проекта е да се създадат възможности децата да не отпадат от образователната система, както и да се осигури превенция на изоставянето им в институции.

Изпълнителният директор на Агенцията за хората с увреждания Минчо Коралски заяви, че този проект решава изключително важен въпрос – достъпът до социални услуги.

Създадоха се доста услуги, но голяма част от тях е невъзможно да бъдат ползвани заради липсата на транспорт, допълни Коралски.