На 31 май 2017 г. се проведе официалната церемонията по дарение на първата в страната детска линейка и неонатална линейка, произведена от българската фирма ТРАНСФОРМА, за дарителската кампания „Да оставим следи“ на сдружение „Кауза“.

Дарената линейка ще се ползва от детските клиники на УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов“, в които се лекуват най-малките недоносени бебета и деца до 18 години.

На церемонията присъстваха заместник министър д-р Мирослав Ненков, зам.- изпълнителният директор по лечебната дейност на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ проф. д-р Николай Габровски, началници на реанимационни отделения и детски клиники в „Пирогов“, известни наши културни дейци и бизнесмени, десетки журналисти от телевизионни и други медии.

ИДЕЯТА

Идеята на известната фотографка Велислава Каймаканова – Ножарова е да се събират средства от продажбата на нейни арт фотографии на известни наши личности, както и от постъпления от дарители … в резултат на което е събраната сума от над 150 000 лв.!

С ТЕЗИ СРЕДСТВА БЕШЕ ЗАКУПЕНА ЛИНЕЙКА НА БАЗОВ АВТОМОБИЛ PEUGEOT BOXER , ПРОИЗВЕДЕНА СЪГЛАСНО ЕВРОПЕЙСКИЯ СТАНДАРТ ЕС 1789:2007+А2:2014 И ОБОРУДВАНА ЗА ПРЕВОЗ НЕДОНОСЕНИ БЕБЕТА И ДЕЦА

 ЛИНЕЙКАТА

Дизайн, сигурност  и комфорт

От външна страна линейката е идентифицирана с характерен детски мотив. Той се повтаря и от вътре в санитарния отсек, за да създаде ведра атмосфера и максимално да предразположи малките пациенти.

Важна особенност е странично изнесена светлинна LED сигнализация, осигурява перфектна видимост от всички страни. В комбинация с мощна звукова сигнализация, линейката е ясно идентифицирана в условията на натоварен пътен трафик.

Цялостната вътрешна облицовка е изградена с анатомични панели от антибактериален стъклопласт, а саморазливното противоплъзгащо подово покритие осигурява най-висока степен на херметизация. Вътрешната електрическа инсталация гарантира автономност за работа на всички основни медицински уреди. Двузонов климатик, независимо дизелово отопление и двупосочен вентилатор на свеж въздух се грижат за въздушния комфорт в линейката.

Линейката е оборудвана и с допълнително пневматично окачване „DriveRite”, което осигурява висока степен на комфорт при движението и в различни пътни условия.

Медицинско оборудване     

Линейката е оборудвана с високотехнологичен транспортен кувьоз “Atom” за неонатални пациенти, монтиран на специализирана самоносеща се носилка „Promeba”.

Кувьозът притежава вграден мониторинг на кислородната концентрация, вградена пулсова оксиметрия и електрически акумулаторен модул, гарантиращ висока автономност на апарата. В специално помещение на кувьоза е инсталирана преносима кислородна бутилка с редуцир-вентил с двойно предназначение, чрез който може или да се подава сгъстен кислород към транспортен респиратор или да се осъществява кислородна терапия с регулируем поток чрез директно администриране на кислород в пациентният отсек на кувьоза.

В оборудването е включена и втора многофункционална носилка “Promeba”, която е предназначена за педиатрични пациенти и е окомплектована с комфортен хигиеничен матрак и предпазни колани.

За подпомагане на манипулациите, носилките се фиксират върху механична основа “Promeba”, с възможност за контрол на позицията в три посоки.

Целият комплект носилки и основа е сертифициран за динамично натоварване 10G и позволява само за минута линейката да се модифицира от неонатална в педиатрична линейка, както и обратно.

С цел осигуряване на възможност за провеждане на дихателна реанимация и респираторна поддръжка, линейката е оборудвана и със съвременен микропроцесорен транспортен респиратор “Oxymag” с директни менюта за неонатологични и педиатрични пациенти, както и с опционално меню за възрастни.

Към медицинското оборудване са включени и други основни животоспасяващи и животоподпомагащи уреди и оборудване, като дефибрилатор с приставки за деца и бебета, пациентски монитор, помощна носилка за ръчно транспортиране, мобилен стол за пациенти в седящо положение, вакуумна инсталация, стационарна и мобилна кислородни системи.

 ЩАСТЛИВИ СМЕ, ЧЕ УЧАСТВАМЕ В КАМПАНИЯТА „ДА ОСТАВИМ СЛЕДИ“

НА СДРУЖЕНИЕ „КАУЗА“!